Onlangs brachten we een bedrijfsbezoek aan Deceuninck UK, met daarbijhorende bezichtigingen in de nabijheid van de produktiezetel (in Groot Brittanië). Het aangename aan het nuttige koppelen heet dat dan.
Wat ons is opgevallen, en we zien dat in veel van onze buurlanden, is dat de aanwezigheid van PVC schrijnwerk alomtegenwoordig is en over de grenzen enorm gewaardeerd of geliefd is.
In tegenstelling tot hier in België, waar het lijkt alsof PVC zich steeds moet meten met zijn grote broer. Inderdaad, hier is aluminium, vooral dan in de nieuwbouwprojecten, meer aanwezig.
Blijven wij als Belgen zo conservatief? Of zijn we door de jaren heen, bij wijze van spreken geïndoctrineerd, dat aluminium zo veel beter is dan PVC. Dat het meer standing of uitstraling geeft aan de woning?
Toch lijkt het alsof architecten (of architecten in spé) enkel de voordelen van aluminium ter oren kregen en enkel de nadelen van PVC.
Toegegeven, aluminium oogt de dag van vandaag nog steeds wat strakker dan PVC, maar de markt doet er alles aan om, met grondig getestte nieuwigheden, de strakheid van de aluminium profielen te benaderen of zelfs te evenaren. Tegenwoordig, met de ventilatiesystemen indachtig, wordt er ook vaak gewerkt met vaste raamkaders en zoveel mogelijk glasoppervlakte. Dan wordt het verschil sowieso al amper merkbaar, omdat vaak in de vleugel tov het kader, de strakheid van de aluminium naar voren komt. En als die dan al wegvalt…..
Bovendien heeft PVC dan weer het voordeel tal van landelijke stijlen te kunnen aanbieden, met een fantastische isolatiewaarde, daar waar aluminium dan weer met een steellook die mooie uitstraling tracht te bekomen, maar de isolatiewaarde herleidt tot een absoluut dieptepunt. Althans als we netjes en correct de juiste isolatiewaarden meegeven.
Ook dit is soms de vraag bij de aluminium die vaak geplaatst wordt in grotere projecten. Kan men stellen dat deze effectief overeenkomt met het geplaatste profiel of doelt men op de prestaties van getestte kwalitatieve profielen en eens de waarde bekomen, de produktie van deze profielen wordt uitgegeven aan fabrieken in Oost-Europa. Daar waar de grondstoffen niet exact hetzelfde zijn of waar de sterkte van het profiel (met tiendes van millimeters) zwakker is. Zelfs grote spelers op de Europese markt hebben fabrieken in Oost Europa. Je kan het ze niet kwalijk nemen in de consumptiemaatschappij van vandaag. Maar een correcte berichtgeving aan de eindconsument (u als klant) is toch wel essentieel.
Willen wij als bedrijf u zachtjes richting PVC duwen. Zeer zeker niet, want Deceuninck heeft ook aluminium. Op en top kwaliteit, vervaardigd op eigen bodem. Met 100% garantie.
Maar men zou zich vragen moeten beginnen stellen wanneer de prijs van aluminium aardig in de buurt komt van de prijs van PVC. Dan kunnen we bijna niet anders concluderen dan dat de gebruikte profielen of materialen van dermate ‘mindere’ kwaliteit zijn. Je kan wel kostenbesparend werken in je produktieproces, maar niet in die mate dat het verschil tussen beide materialen herleid wordt tot nul.
We merken dat in het buitenland bvb wel vele grote projecten reeds kwalitatieve PVC gebruiken, doch in België het nieuwbouwgebeuren vooral bestaat uit aluminium. Waarom? Zijn onze architecten niet voldoende geïnformeerd? Is er vanuit de ‘PVC-wereld’ een gebrekkige marketingstrategie naar hen toe? Zijn ze nog steeds bevooroordeeld dat PVC zoveel minderwaardig is dan aluminium? Een tijd die al lang achter ons ligt. Of bijten ze zich nog steeds vast in die strakke architectrale lijntjes waar ze zo van houden en zullen ze hun isolatiewaarden wel bekomen door het toevoegen van andere energiebesparende maatregelen zoals bvb ventilatiesystemen met warmterecuperatie, het opwekken van zonneënergie, warmtepompen, enz.
Zaken die u twee maal de portefeuille doen opentrekken. Meer betalen voor uw ramen en daarbovenop nog eens voor extra energiebesparende maatregelen.
We moeten niet blind zijn. Het is ook een beetje de wet van vandaag. Bouw met zo weinig mogelijk budget, een zo strak en modern mogelijke woning en tracht daar een zo groot mogelijke winstmarge uit te halen.
Alleen mag men niet vergeten dat we niet praten over een nieuwe jeans, maar over een grote investering, in een maatschappij die al zo duur is. Waar elk gezin nu en dan de muntjes al eens moeten omdraaien. Dan mag kwaliteit geen issue zijn en niet alleen de uitstraling ,die zichtbaar is van buitenaf, de doorslag geven.
Kwaliteit voor een aangename prijs, een schitterende isolatiewaarde, duurzaamheid en zelfs recycleerbaarheid (wat de dag ook zo belangrijk is voor het milieu en waar PVC hoger scoort dan menig persoon zou vermoeden), dat zouden doorslaggevende factoren moeten zijn in de keuze naar het juiste buitenschrijnwerk. Niet alleen de ideologie als zou een woning met aluminium ramen meer ‘standing’ geven dan met PVC, met welke isolatiewaarde, reëel of irreëel, dan ook.
De projecten die we gezien hebben in het buitenland waren van een niet te versmaden architectuur, netjes afgewerkt met modern kunststof (PVC) buitenschrijnwerk. En met een waarheidsgetrouwe isolatiewaarde. Gek dat onze knappe koppen deze weg nog niet helemaal gevonden hebben. Daar waar velen van de particulieren in de (ver)bouwsector dat al wel gedaan hebben, wel de juiste beredenering en afweging gemaakt.
Het is niet dat wij als firma onze klanten allemaal PVC willen verkopen. Zoals reeds aangehaald heeft Deceuninck op beide gebieden (aluminium en PVC) zoveel kwaliteit en verscheidenheid te bieden. Alleen merken we dat in België PVC, in tegenstelling tot onze buurlanden, nog zo vaak ondergewaardeerd wordt, dat we precies in ons gedachtengoed ergens zijn blijven stilstaan en niet op de hoogte zijn welke vooruitgang PVC ten opzichte van vroeger reeds gemaakt heeft. En vooral nog zal maken. Hoe innoverend zij zich steeds blijven inzetten in het perfectioneren van hun product, vooral omdat ze weten dat ze steeds moeten opboksen tegen die vooroordelen tov aluminium. En dat maakt hen net de beste leerling van de klas.