badge 25jaar

Wat houden U-waarden in?

geisoleerde ramen en deuren

Bij de verkoop, aankoop of verbouwing van een huis is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig de woning is. Een nuttig instrument hiervoor is het Energieprestatiecertificaat (EPC), waarin de energie-efficiëntie van een woning wordt beoordeeld. De EPC-score geeft aan hoe goed een huis presteert op het gebied van energiezuinigheid, waarbij een lagere score betekent dat het huis energiezuiniger is. Verschillende U-waarden spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de EPC-score. In dit artikel zullen we de U-waarden en hun betekenis in meer detail bespreken.

  • U-waarden
  • UF-waarden
  • UG-waarden
  • UW-waarden

U-waarde

De U-waarde, voorheen bekend als de K-waarde, staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt en geeft de isolatiewaarde van een materiaal of constructie aan, gemeten in Watt per vierkante meter per Kelvin (W/m²K). Het geeft aan hoeveel warmte (in Watt) er per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K). Met andere woorden, het geeft aan hoe goed een materiaal of constructie warmte vasthoudt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatieprestaties zijn en hoe minder warmte er verloren gaat.

Uf-waarde

De Uf-waarde staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt van het raamframe (het "F" -element), exclusief het glas en de panelen. Het geeft de hoeveelheid warmteverlies aan dat verloren raakt door de raamprofielen. PVC-profielen hebben over het algemeen betere Uf-waarden dan houten en aluminium profielen, wat betekent dat ze minder warmte doorlaten en dus betere isolatie bieden.

Ug-waarde

De Ug-waarde vertegenwoordigt de isolatiewaarde van het glas zelf, zonder rekening te houden met het raamprofiel. Het geeft aan hoe goed het glas isoleert. Opnieuw geldt: hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Driedubbel glas heeft meestal een betere Ug-waarde dan dubbel of enkel glas, omdat het meer glaslagen heeft en daardoor betere isolatie biedt.

Uw-waarde

De Uw-waarde verwijst naar de totale hoeveelheid warmte die verloren gaat via het gehele raam, inclusief het glas als het raamprofiel. Naast de Uf-waarde en de Ug-waarde spelen ook de scheidingen tussen de glasbladen een rol, omdat deze de isolatiewaarde beïnvloeden. De Uw-waarde geeft dus een algehele isolatiewaarde van de ramen, uitgedrukt in Watt per vierkante meter per Kelvin (W/m²K). Volgens de EPB-eisen mag deze score niet meer dan 1,5 bedragen bij woningen.

Bent u opzoek naar goede raamprofielen en beglazing? Dan helpen wij u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op

Deel dit bericht

Blog overzicht

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag verder bij al je verbouwingswerken. Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg advies en gerichte informatie van onze ervaren vakmannen.

Offerte aanvragen