badge 25jaar

Hoe lost u condensatie problemen bij uw raam op?

raam condens

Wanneer er condensatie plaats vind op uw ramen aan de binnenkant, heeft dat niks met de kwaliteit van uw glas te maken. Het gaat hier namelijk om de luchtvochtigheid in de woning zelf. Wanneer de luchtvochtigheid in uw woning hoog is, bevat de lucht waterdamp en wanneer er meer waterdamp aanwezig is, zal het condenseren op een oppervlakte die kouder is dan de temperatuur in de woning. Ramen zijn altijd kouder dan de woning zelf, waardoor hierop sneller condensatie plaatsvindt,  dan op andere plekken in uw woning.

Waardoor neemt condensatie toe?

De oorzaak van verhoogde luchtvochtigheid in huis kan variëren. Een factor die bijdraagt aan dit probleem is de verbeterde isolatie die modern bouwen met zich meebrengt. Hoewel isolatiematerialen, zoals dampremmende wanden, de energie-efficiëntie van woningen verhogen, kunnen ze ook de natuurlijke ventilatie belemmeren. Dit resulteert in een verminderde luchtstroom en kan leiden tot ophoping van vocht binnenshuis. Bovendien kan het beperkte gebruik van verwarming, gecombineerd met verminderde ventilatie, de oppervlaktetemperatuur van ramen verlagen, waardoor de kans op condensatie toeneemt.

Hoe voorkom ik condensatie?

Er zijn meerdere strategieën om effectief condensatie tegen te gaan. Allereerst is het essentieel om de ventilatie te verbeteren. Zowel mensen als huisdieren dragen continu vocht bij aan de binnenlucht, waardoor de vochtigheidsgraad stijgt. Regelmatige ventilatie is cruciaal om deze vochtige lucht te vervangen door drogere buitenlucht, die inherent een lagere vochtigheidsgraad heeft. Hierdoor vermindert de kans op condensatie op oppervlakken.

Een andere aanpak is het verhogen van de binnentemperatuur door middel van verwarming. Door de temperatuur in uw huis te verhogen, wordt ook de oppervlaktetemperatuur van de ramen verhoogd. Hierdoor wordt het temperatuurverschil tussen de binnenlucht en het raamoppervlak verminderd, wat de vorming van condensatie vermindert.

Tot slot kan het kiezen van beglazing met een lagere U-waarde aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van condensatieproblemen. Een lagere U-waarde geeft aan dat het glas beter geïsoleerd is, wat resulteert in een hogere oppervlaktetemperatuur van het raam. Dit verkleint opnieuw het risico op condensatie.  We moeten echter ook opletten dat we de ramen niet beter gaan isoleren dan de rest van de woning.  Waardoor, bij een slechte ventilatie, het vochtprobleem niet op de ramen zou slaan, maar op de muren.  Dat is nog veel erger, want deze materialen zijn veel poreuzer dan glas.  Overisoleren kan ook een omgedraaid effect hebben, waarbij sommige ramen in de woning (vaak noordgericht) condensatie buiten op het glas krijgen…wat dan weer het zicht naar buiten kan belemmeren.  Het is net daarom dat u zich best professioneel laat informeren bij het energetisch verbeteren van uw woning.

Bij vragen over glasproducten of andere relevante onderwerpen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om u te adviseren en te begeleiden bij het vinden van geschikte oplossingen voor uw specifieke situatie.

 

Deel dit bericht

Blog overzicht

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag verder bij al je verbouwingswerken. Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg advies en gerichte informatie van onze ervaren vakmannen.

Offerte aanvragen